Μονάδα Γνωσιακής Αποκατάστασης

Η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διερεύνηση και την αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πειραιώς 114, στο Γκάζι. Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας είναι ο Επιμελητής Α-Ψυχίατρος Δρ Δημήτριος Κόντης.

Η λειτουργία της Μονάδας Γνωστικής Αποκατάστασης βασίζεται στο σταθερό εύρημα πολλών διεθνών ερευνών ότι οι γνωστικές λειτουργίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή λειτουργικότητα όσων εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές. Φαίνεται μάλιστα ότι οι διαταραχές στη μνήμη, στην προσοχή, στην ταχύτητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων, στην ικανότητα για νοητικό σχεδιασμό και στην ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων παρεμποδίζουν την καθημερινότητα περισσότερο ακόμη κι από τα ίδια τα συμπτώματα.

Η Μονάδα Γνωστικής Αποκατάστασης έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης στην ψύχωση, το Πρόγραμμα «Μελέτη». Το «Μελέτη» αποτελείται από 40 ωριαίες συνεδρίες που γίνονται με συχνότητα 2-3 φορές/εβδομάδα. Επομένως, η διάρκεια του προγράμματος είναι περίπου τέσσερις μήνες.

Οι πρώτες 35 συνεδρίες βοηθούν στην αύξηση της ταχύτητας της σκέψης, γυμνάζουν τη μνήμη, την προσοχή, εκπαιδεύουν στο να λύνεις καλύτερα διάφορα προβλήματα και να σχεδιάζεις με το μυαλό σου. Οι τελευταίες 5 συνεδρίες είναι αφιερωμένες στην ενδυνάμωση των συναισθημάτων. Δηλαδή κάνουν τον εκπαιδευόμενο πιο ικανό να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων.

 

Επικοινωνία-περισσότερες πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2105232359 (εσωτερικό 201, 303)
e-mail: iatreiomeletis@psyhat.gr
site:  https://sites.google.com/site/diktiomeleti/
Διεύθυνση: Πειραιώς 114, Τ.Κ. 11854, Γκάζι, Αθήνα, Στάση Μετρό: Κεραμεικός.