Δελτίο τύπου σχετικά με την τελετή εγκαινίων της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο ΨΝΑ

11 Ιουλ 2022 7:03 PM
Κατηγορία: Δελτία Τύπου

                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 11 Ιουλίου2022  τα εγκαίνια της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο ΨΝΑ. Πρόκειται για το έργο " Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης στην Περιφέρεια Αττικής, μέρος τη πράξης "Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών/δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής"  και αποτελεί σύμπραξη μεταξύ ΨΝΑ/18 Άνω, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ.

Η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης είναι ένα σημαντικό έργο καθώς είναι το μοναδικό πρόγραμμα στην Αττική που θα κληθεί να ανταποκριθεί και να καλύψει ανάγκες σωματικής αποτοξίνωσης σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας. Η Μονάδα προσφέρει φαρμακευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στόχος της είναι να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της απεξάρτησης και της θεραπείας και αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση χρονικά ένταξη των χρηστών σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης μετά την ολοκλήρωση της σωματικής αποτοξίνωσης.

Η Μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί με σταδιακή κάλυψη της δύναμης των κλινών της, μέχρι το μέγιστο των 20 θεραπευόμενων, οι οποίοι θα προσέρχονται εκουσίως. Στελεχώνεται από 4 ψυχιάτρους, έναν παθολόγο, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο, νοσηλευτές, διοικητικούς και προσωπικό φύλαξης, τους οποίους θα συνδράμουν και 2 ειδικοί από καθέναν από τους 3 φορείς απεξάρτησης.

Το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο, καθώς στη λίστα του Κέντρου Υποδοχής της Μονάδας έχουν ήδη εγγραφεί 58 υποψήφιοι.

Η Μονάδα χρηματοδοτήθηκε από  την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιόδου 2014-2020.

Την τελετή των εγκαινίων άνοιξε η διοικήτρια του ΨΝΑ κ. Τσαγδή Δέσποινα παρουσία και του Αναπληρωτή Διοικητή κ. Δούρο Κων/νου, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, όλους τους προσκεκλημένους και κάλεσε για να απευθύνει χαιρετισμό την Υφυπουργό  Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων κ. Ράπτη Ζωή. Στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανέφερε:

«Η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης DETOX που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης και το Κέντρο Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, αποτελούν τομές στον χώρο της απεξάρτησης.

Θα καλύψει ανάγκες θεραπευομένων της Αττικής, αλλά και συνολικά της Νότιας Ελλάδας.

Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύμπραξης των κυριότερων φορέων απεξάρτησης Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής/18 Άνω, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ.

Συνεχίζουμε, και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, υποβάλαμε προτάσεις χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών  Ψυχικής Υγείας και υποστήριξης της απεξάρτησης, με στόχο τη διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την υποστήριξη στην Κοινότητα, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές σε όλη την Επικράτεια».

 Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Εθνικό Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Κουϊμτσίδη Χρήστο ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ των φορέων  και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους χρήστες τοξικών ουσιών καθώς και στην αναγκαιότητα συνέχισης των έργων ΕΣΠΑ και μετά την ολοκλήρωση τους.  Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη Γεωργίου που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κεχρή, ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία της Μονάδας και στους σκοπούς που αυτή θα επιτελέσει.

Ακολούθησε χαιρετισμός από  την κ. Δίπλα υποδιοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας η οποία τόνισε τη στήριξη από την πλευρά της 2ης ΥΠΕ στη Μονάδα αλλά και σε όλες της δομές του ΨΝΑ. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των 3 συμπραττόντων φορέων 18 Άνω, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ. Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης Αθανάσιος εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη λειτουργίας της ΜΣΑ και αναφέρθηκε  στη στήριξη του ΟΚΑΝΑ σε όλες τις φάσεις  λειτουργίας της Μονάδας. Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Λιάππης Χρήστος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της Μονάδας και στην πρόθεση του ΚΕΘΕΑ να συνδράμει και αυτό στη λειτουργία της.

Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της η Δ/ντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης κ. Χρηστίδη Στέλλα η οποία αφού χαιρέτισε τους επισήμους περιέγραψε το πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας και τους στόχους της, ευχαριστώντας στο τέλος όλους όσους έχουν συμβάλει στο έργο από της έναρξής του.

Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο κ. Καραθάνος Χαράλαμπος  εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακός Ευάγγελος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας κ. Κουλουμπή Μαρία, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας κ. Χατζηδήμου Σοφία, οι Διευθυντές των υπηρεσιών του ΨΝΑ, οι εργαζόμενοι του γραφείου συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΨΝΑ οι οποίοι έχουν κάνει ένα σημαντικό έργο στην παρακολούθηση και υλοποίηση του προγράμματος,  εργαζόμενοι από τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, καθώς και εργαζόμενοι του ΨΝΑ.